Головна » 2024 » Квітень » 26 » «Уроки Чорнобиля»: виставка бібліотечних матеріалів до річниці аварії на ЧАЕС
«Уроки Чорнобиля»: виставка бібліотечних матеріалів до річниці аварії на ЧАЕС
07:34

38 років минуло від того тяжкого для України і всього світу моменту, коли на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної електростанції стався вибух і в повітря було викинуто тисячі радіоактивних частинок, які вітер розніс на сотні тисяч кілометрів: було забруднено ґрунти і води, з’явилися так звані руді ліси, чимало людей в одну мить втратили своє здоров’я.

До трагічної дати в Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського підготували виставку бібліотечних матеріалів «Уроки Чорнобиля». На виставці – книги та періодичні видання. Поціновувачі документальних матеріалів можуть ознайомитися із книгою свідчень «Чорнобиль. Дні випробувань». На її сторінках – документальні та публіцистичні записи, художні твори, з яких можна почерпнути інформацію про ті події. Над створенням видання працювали журналісти й письменники. Упорядник книги – В.Г.Шкода.

Маємо книгу «Долі, обпечені Чорнобилем: Чернігівський район». У ній висвітлюється вклад Чернігівського району в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, є спогади учасників тих подій. Упорядкував книгу О.П. Колесник. Також на виставці представлена книга «Фантом» - збірник документальних та художніх творів про трагічні події на Чорнобильській АЕС.

Книга пам’яті «Чернігів чорнобильський», яку упорядкував Є.Г.Сонник, складається із двох частин. У першій частині маємо спогади учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 1986 року, в яких узагальнюється внесок Чернігівщини в ліквідацію Чорнобильської катастрофи. У другій частині книги подані списки загиблих та померлих учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС Чернігівської області.
Книга А.Лігуна «Двадцять три весни після…» (Чорнобиль у століттях і долях») - це данина пам’яті ліквідаторам Чернігівщини, які мужньо, сумлінно і самовіддано виконували свій громадянський і суспільний обов’язок у часи ліквідації наслідків Чорнобильської трагедії. Нариси, розповіді, портретні замальовки вдало доповнені багатьма фотосюжетами.

Малишевський І.Ю. у своїй книзі «В.Шевченко. Від Кулунди до Чорнобиля: повість-спогад» в оригінальній художньо-документальній формі описує нелегку творчу долю талановитого кінодокументаліста Володимира Шевченка від його першого фільму «Кулунда: тривоги та надії» до останнього «Чорнобиль: хроніка тяжких днів», що одержав значне міжнародне визнання.

Неодмінно викличе зацікавленість у читача, який прагне дізнатися більше про Чорнобильську трагедію, документальна повість Р.Гейла та Т.Гаузера «Останнє попередження. Спадщина Чорнобиля».

Чільне місце на виставці посідають і художні твори, що так чи інакше пов’язані із подіями тієї полум’яної ночі – збірка поезії та прози «Відлуння зорі полин» Ольги Пилипчук, повість «Весілля в обіймах смерті (Чорнобильська симфонія) Лариси Арзамасової-Калини, чорнобильська оповідь «Тієї вогняної ночі» Лідії Віриної.

Журнал «Український тиждень» №16 (181) 22-28 квітня 2011 років зібрав на своїх сторінках чимало статей, присвячених тим подіям: Б.Буткевич «Чорна діра», І.Завгородня «Жива Прип’ять», М.Бініон «Атомна дилема». З газети «Літературна Україна» за 23 вересня 1993 року маємо статтю Ліни Костенко «Чорнобиль в дозах історичної свідомості. Доповідь на ІІ Міжнародному конгресі україністів у Львові».

Переглянути виставку бібліотечних матеріалів «Уроки Чорнобиля» в музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського можна буде протягом двох тижнів – з 26 квітня до 10 травня.




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 139 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість