Головна » 2024 » Квітень » 25 » 25 квітня в Чернігові вшанували пам’ять класика української літератури Михайла Коцюбинського
25 квітня в Чернігові вшанували пам’ять класика української літератури Михайла Коцюбинського
12:46

25 квітня минає 111 років від дня смерті українського письменника-імпресіоніста Михайла Коцюбинського. Традиційно цього дня Чернігівський літературно-меморіальний музей-заповідник Михайла Коцюбинського організував покладання квітів до могили письменника на Болдиних горах.

В Чернігові Михайло Коцюбинський прожив 15 років. Саме тут він написав твори, що стали найвідомішими – «Тіні забутих предків», «Цвіт яблуні», «Fata morgana» та багато інших. Болдині гори були улюбленим місцем прогулянки письменника у Чернігові. Саме тут він просив свою дружину поховати його. Віра Коцюбинська виконала заповіт чоловіка, і тепер, на вершечку Болдиної гори, височіє погруддя письменника, а поруч із ним віднайшли свій вічний спочинок Віра та Михайло Коцюбинські.

Працівники музею, представники громадськості, чернігівські письменники та просто поціновувачі творчості Великого Сонцепоклонника сьогодні прийшли до місця поховання майстра слова, аби віддати йому свою шану. Ведучий заходу  заслужений артист України, актор Чернігівського обласного молодіжного театру, лауреат премії ім. М.Коцюбинського Олексій Биш прочитав чимало щемливих рядків, присвячених класику, запрошував до слова гостей. Своїми думками про письменника поділився правнук Михайло Коцюбинського Ігор Коцюбинський. Його підтримали та теж проголосили добре слово про Михайла Коцюбинського голова чернігівської міської організації «Просвіта» Андрій Глухенький, чернігівський письменник Михась Ткач, представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області, історик Сергій Бутко, директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського Дмитро Мельниченко. А заступник директора музею-заповідника Наталія Коцюбинська познайомила гостей заходу із цікавим документом, у якому значилося, як саме вшановували пам’ять Михайла Коцюбинського через чотири роки після його смерті, у далекому 1917-му.

Завершилася зустріч поціновувачів творчості Михайла Коцюбинського виконанням гімну з розгортанням українського прапора. Віримо в силу слова і силу духу українського народу! Віримо в нашу Перемогу, пам’ятаємо і цінуємо українських письменників, які в кожному своєму слові і в кожному своєму вчинку підтримували простих людей, карбували їхнє життя в художньому слові!




QR-код посилання на сторінку.
Скористайтеся програмою для сканування штрих-кодів на телефоні.




Категорія: Події | Переглядів: 32 | Додав: marije4ka07 | Рейтинг: 5.0/2 |
Всього коментарів: 0
avatar
Вітаю Вас Гість